Test av Nissan Leaf

27.02.2014 22:45

Skal vi ta noen fakta før vi går videre:

Nissan LEAF er verdens mest populære 100% elektriske bil og har solgt i over 100.000 eksemplarer. Nissan LEAF har hatt stor salgssuksess i Norge helt siden introduksjonen i oktober 2011 og var i 2013 den 3. mest solgte personbilen i Norge. Godt over 90% av de norske LEAF-eierne er så godt fornøyde med bilen at de anbefaler bilen til venner og bekjente. "Våre LEAF-kunder er viktige ambassadører for oss" sier PålGystad Simonsen, country manager for Nissan Nordic Europe i Norge. "De har brukt bilen over lang tid, har god erfaring med bruk av vår 100% elektriske bil både i by og land, til korte og lengre turer, og deres tilbakemeldinger både til oss og markedet, betyr mye".

Nissan LEAF ble lansert i Norge i oktober 2011, og andre generasjon kom i juni 2013. Den fortsetter å lede an innen nullutslippsmobilitet og har hatt et stabilt godt salg måned for måned. Den positive responsen og salgstallene LEAF har fått, viser at den er en bil som appellerer til en bred kundegruppe og særlig familier som ser verdien av en god og trygg bil som er miljøvennlig og samtidig økonomisk i drift.

 

 

Testing av Nissan Leaf.

 

 

 

 

 

Testen:

En regnfull dag. Å teste en bil når det regner kan være både positivt og negativt. Det positive er at vi får testet bilen på en litt annen måte enn når det er tørt på veiene.

Vi var veldig spente. For Nissan LEAF var ikke første valg. Grunnen for det er vel at vi ikke er vant til elektriske biler og vi er nok litt forutinntatte.

Men, vi skal være litt profesjonelle i dette, og vi bestemte oss for at jo, Nissan Leaf skal vi prøve. (tross alt) Beklagelser til Nissan. Det er ikke vondt ment, men vi var vel litt lei av dette EL- pratet om Nissan Leaf.

Vi reiste inn til forhandleren vi hadde avtale med.  Veldig hyggelig fyr. Vi spurte og gravde så godt vi kunne, og etter en stund fikk vi nøklene og en liten veiledning i  bruken av Leaf'en. Kollegaen min startet bilen. (Startet og startet). Man hørte jo ingen ting, men alt var klart og vi kunne kjøre blide og glade ut i trafikken.

Når vi kom til hovedveien og akselererte gikk det fort opp for oss at denne bilen ikke var noen sinke i trafikken. Den akselererte faktisk veldig bra. Imponerende var det. Begge to så på hverandre og lurte på om det var riktig?

Så var det resten da Leafen er en veldig behagelig bil å kjøre. Vi sitter godt og får en fin kjøreopplevelse.

En ting vi ble positivt overrasket over, var hvordan den tar dumper og ujevnheter. Veldig bra!

Vi kan si det med en gang. Eller vi kan si som Nissan forhandleren: 10.000 nordmenn tar ikke feil.

 

Kjøremiljø:

 

Man sitter bra i denne bilen. Og jeg liker hvordan instrumentene er plassert i bilen. setene var gode å sitte i, men vi har ikke kjørt langt så det er litt for tidlig å bedømme.

Interiøret var tiltalende, og virket absolutt ikke billig.

 

 

 

 

Baksetene er vel også greie, men det kunne vært litt bedre plass til beina. Problemet var ikke at det var så dårlig plass til kneet, men fikk ingen støtte til lårene.

Synes også at det var litt svak vifte, men det skal sies at EL-bilene blir varme med en gang, så det kan nok forsvare noe.

Noe som Nissan har truffet på er:360° UTSYN

Med Around View 
Monitor parkeringshjelp. 
Fire vidvinkelkameraer gir 
deg visning både foran, 
bak og/eller sidene så vel 
som bilen i fugleperspektiv.

 

Kjøreegenskapene:

 

Kjøreegenskapene kan vi så langt si at er helt yppelige.

Som tidligere nevnt. Veldig gode fjæringer. De var harde, faste, men allikevel på en fin måte bløte. Tar dumper på en fortreffelig måte. Veldig positivt.

Veldig bra akselrasjon, gode bremser, og lite støy.

 

Strømforbruk:

Leaf har et eget batteri til å drive det elektriske som varme i rattet, varme i seter etc. Airconditionen går på batteripakka.

 

 

 

 

 

Forbruk/ utslipp:

Ja her er det noe forskjellig uttalelser. Det kommer av hvem man spør.

Nå har vel annen generasjon Leaf lengre rekkevidde enn første generasjon?, men noen sier 13 mil på sommeren, og noen andre sier 19 mil. Vinteren varierer mellom 11 mil til 6 mil.

Man kan å låne en bil gratis med brenselmotor hvis man skal på langtur. Men etter mitt skjønn så er man da tilbake til gamle synder. Det er vel ikke derfor man kjøper en EL-bil?

Uansett er utfordringen at man ikke trykker for hardt på gasspedalen. For gjør man det, blir det ikke 19 mil før man må lade. Vi kjørte en halv time og vi var nede i 62% når vi var ferdige, og da var bilen fulladet når vi begynte. (februar og +4 grader ute)

 

Ladetid:

Nissan opererer med følgende ladetider:

NISSAN LEAF kan lade li-ion batteriet fra 0 % til 80 % på ca. 30 minutter på en hurtigladestasjon; på din spesialinstallerte hjemmeladerenhet vil en full opplading av den elektriske bilen ta ca. 8 timer. 

 

Viderere sier Nissan:

De fleste NISSAN LEAF-eiere lader bilene sine hjemme. Med 6,6 kW ladealternativ kan du lade NISSAN LEAF hjemme på bare 4 timer. Det er bare å koble bilen til et strømuttak. Du trenger en 40 Amp. kurs for denne laderen.  Jeg kjenner ingen som har 40amp i garasjen. Gjør du.?? Selv har jeg 10 amp. Da snakker vi om et døgn ladetid. Arrester meg hvis jeg tar feil. :-)

 

Bagasjeplass:

Vi trodde faktisk at bagasjeplassen var større enn den er. Nå har vi sett i Teslaen og her er det bagasjeplass både foran og bak. Her er det kun plass bak. Tar du ned baksetene får du imidlertid en veldig stor plass.

 

 

 

Over: solcellepanel

 

Prisnivå:          Leaf Visia fra ca. 228.000.-

                        Leaf Acenta fra ca. 251.000.-

                        Leaf Tekna fra ca. 274.000.-

Etter vårt syn bør man kjøpe Tekna. Den er fullt utsyrt, men er selvfølgelig ca. 50.000 dyrere enn Visia.  Men Visiaen har lite utstyr. Acentaen mangler kun  Around View Monitor med frontvisningskamera Så man må spørre seg om frontvisningskamera er verdt disse kronene.

 

POSITIVT:

 

- Utseende er absolutt positivt.  Ikke å forakte!

- Absolutt fint interiør.

- Instrumentene er oversiktlig.

- Gode kjøreegenskaper

- Fjæring veldig bra.

 

NEGATIVT:

 

- Hva skal man si. Det er absolutt lite å trekke her. Men hvis vi skal være kritiske så synes vi at  baksetene hadde litt liten støtte for lårene. Er man høy vil man merke det. Ellers bra!

 

-Bagasjeplass.

 Skulle nesten tro at denne bilen hadde brenselmotor, for hvis vi åpner panseret, så er det fullpakket her, Så det er ingen plass til bagasje.

- Så har vi batterikapasiteten. Den er alt for liten. Ja, vi skjønner at dette er en bybil, men et sted mellom 13 og 19 mil om sommeren er greit for byfolk som ikke kjører så langt, men bor man litt lenger unna, bør man klare å øke kapasiteten tilnærmet Tesla, men da blir det nok en helt annen pris.

 

Hvis vi skulle sette poeng på denne bilen uten batteriet, ville vi nok kanskje gått helt opp til 9/10 for det er absolutt en fin bil på alle måter.

Men dessverre bilen får 7/10

Brunnet at bilen ikke kan kjøre lenger enn overnevnte.

pat/ansv. redaktør

Annen generasjons LEAF i forhold til første generasjon.

 

Teknisk:

·                                 Ny helintegrert drivlinje

·                                 Bedre kjøreegenskaper med chassis tilpasset Europa

·                                 Utvidet reell rekkevidde

·                                 Raskere lademulighet

·                                 Forbedret teknologi og flere kjøremoduser

Eksteriør:

·                                 Modifisert grill for forbedret Cd (luftmotstand)

·                                 Nye felger

·                                 Utvidet fargepalett

Interiør:

·                                 Nye seter med mer støtte

·                                 Nye miljøvennlige setetrekk

·                                 Kan leveres med skinn

·                                 Mer bagasjeplass

·                                 Mer utstyr, inkludert Around View Monitor

·                                 Tre utstyrsnivåer

 

 

Foto/artikkel: pat

www.altombil.com

—————

Tilbake